Bugungi sonimizda ushbu kasallikni oldini olishda parxezning muhim ahamiyati haqida so‘z yurtimoqchimiz. Shifokorlarning ta’kidlashicha, infarktni oldini olish yoki uning qaytalanmasligi uchun tibbiy muolajalardan tashqari bemorning taomnomasiga ham alohida e’tibor berish zarur ekan.
Bu borada oliy toifali kardiolog Dilorom Madaminova tavsiyalariga quloq tutamiz...
Infarktni boshidan kechirgan kishi taomnomasi tarkibini o‘zgartirishi lozim. Bu davolanish va reabilitatsiya protsessinining asosiy omilidir. Ba’zi bir oziq-ovqat mahsulotlariga dori sifatida qarash ham mumkin.
E’tiboringizga infarktga chalingan (bu taomnoma uni oldini olishda ham yaxshi natija beradi) bemor organizmi uchun zarur bo‘lgan 10 ta kerakli oziq-ovqat mahsulotini havola etamiz.
1.Ko‘k choy. Uning tarkibida xolesterinni kamaytiruvchi va qonning bosimini normallashtiruvchi bir necha antioksidanlar bor.
2.Zaytun moyi. Boshka yog‘lardan ko‘ra zaytun ko‘p miqdorda antioksidanlar mavjud bo‘lib, bu yurak-tomir kasalliklariga foydalidir.
3.Yaxshi tuyilmagan don mahsulotlari. Mutaxassislarning fikricha yaxshi tuyilmagan don mahsulotlarni qanchalik ko‘p iste’mol qilinsa, infarktga chalinish ehtimoli shunchalik kam buladi. Masalan, dag‘al bug‘doy unidan tayyorlangan non, suli yormalari...
4.Balik mahsulotlari. Baliq mahsulotlari xolesterin yaxshi so‘rilishiga yordam beradi. Olimlarning fikricha har kun 180 gramm dengiz balig‘i iste’mol qilinsa, infarktga chalinish 60%ga kamayadi, stenokardiya va surunkali yurak kasalliklari esa 37% ga kamayadi.
5.Meva sharbatlari. Ayniqsa apelsin va uzum sharbatlari foydali. Apelsin sharbatida foliy kislota mavjud bo‘lib, organimzda infarkt xavfini tug‘diradigan gomotsistein tarkibini kamaytiradi. Uzum sharbati esa antioksidant moddalariga boy bo‘lib arteriyalarda tromb hosil bo‘lishining oldini oladi .
6.Meva va sabzavotlar taomnomangizning asosini tashkil etsin. Bir kunda 5- 7 dona meva va sabzavot yeyishni odat qiling. Yurak qon tomirlari uchun kerakli moddalar va antioksidantlar olma, karam, gul karam, brokkolida juda ko‘p.
7.Yong‘oq. Tekshirishlar va tajribalar shuni ko‘rsatadiki, bir kunda 150 gramm yong‘oq iste’mol qilish yurak xastalaklarini va infarkt xavfi omilini 3 marotabaga qiskartiradi.
8.Zig‘ir moyi. Bu yog‘ kislotalarga boy. Kanadalik kardiologlar tekshiruvlari shuni ko‘rsatdiki, zig‘ir moyini ovqatda doimiy ishlatish infarktga olib keluvchi tromblar hosil bo‘lishini oldini oladi. Bu yog‘ni ovqatda muntazam ishlatish infarktga olib kelishni 46 foizga kamaytiradi.
Bir kunda 2 osh qoshik zig‘ir moyini bo‘tqa, salat va boshqa ovqatlarga qo‘shib iste’mol qilish foydali.
9. Soya. Bugungi kunda oshiqcha xolesterin bilan kurashish uchun eng kuchli va xavfsiz mahsulot bu soya. U organizmdan faqat “yomon” xolesterinni haydab, zarur bo‘lgan xolesterin formasiga tegmaydi. Parhezchilarning fikricha, har kuni 25 gramm soyali oqsil iste’mol qilish infarkt va insultga chalinish xavfini kamaytiradi.
10. Sarimsoq. Kuniga 3 marta bir bo‘lak sarimsoq yeyish infarkt xavfini kamaytiradi. Sarimsoq arteriya to‘silib qolishi, tromb hosil bo‘lishini oldini oladi.
Manba: Darakchi.uz